Sebelum masak sayur... kita mestilah kena rendam dulu, kan, supaya dapat asingkan tanah/pasir yang melekat pada sayur tersebut akan turun ke dasar bekas.
Umi selalu terlupa nak simpan sayur yg direndam dalam bekas yg penuh air ke dalam peti ais. Umi simpan dalam peti ais sebab boleh rendam lebih lama. Rasa lebih puas hati bila pasir2 sume jatuh ke bawah dasar bekas.
Bila kita simpan sayur yg sedang direndam ke dalam peti ais; sayur akan jadi lebih segar dan tanah/pasir akan turun ke dasar bekas dengan lebih baik.
Kalau tak simpan dalam peti ais; nanti sayur akan cepat rosak. Daun sayur akan jadi lebam lalu jadi lembik dan mencair (hem.. x tahu nk guna perkataan apa yg lebih tepat).
Tapi, jangan la simpan dalam peti ais lama sangat; sebaik2nya tak lebih 3 hari.
Kalau nak rendam sayur di suhu bilik perlu pastikan tidak lebih sehari suntuk.
Abi suka beli sayur bayam, kankung, sawi...
Oh, Raudhah Saffiyah dah menangis, tak puas minum la agaknya tue... baru je td minum... mintak lagi... hihihii
No comments:
Post a Comment